Ako používať dezinfekciu na povrchy vo firme a čo všetko potrebujete

Na bežnom tlačidle kancelárskej kopírky prežíva 1,2 miliardy baktérií, na rovnako veľkej ploche záchodovej dosky je ich 3 200. Ruku na srdce – umývate si ruky častejšie cestou z toalety alebo od kopírky? Prečítajte si, ako sa choroboplodných zárodkov vo svojej firme zbavíte a ako tomu ako nákupca pomôžete.

Dezinfekcia kľučky
Na kľučky, držadlá alebo škáry ľudia pri upratovaní a dezinfekcii často zabúdajú

Proti čomu stojíme

Výskyt baktérií a vírusov (všeobecne patogénov) je v našom prostredí prirodzený a s väčšinou z nich si ľudská imunita hravo poradí. Aj naše telá sú plné baktérií a pre život ich potrebujeme. Niekedy sa však ich počty vymknú kontrole, a to znamená, že by sme si na ne mali dávať pozor a zbytočne sa im nevystavovať.

Pripomeňme si rozdiel medzi baktériami a vírusmi.

  • Baktérie sú živé bunky. Obvykle dosahujú veľkosti v ráde mikrometrov. Vo vhodnom prostredí sa samy množia a tvoria kolónie. Prostriedky na likvidáciu baktérií nesú označenie baktericídne.
  • Vírusy sú nebunkové organizmy dosahujúce veľkosť iba desiatok až stoviek nanometrov. Obsahujú len nukleovú kyselinu (DNA alebo RNA), nedisponujú však žiadnym aparátom, ktorý by im umožňoval množenie. Na to vždy potrebujú bunky hostiteľa, ktoré donútia, aby vyrábali jeho kópie. Likvidujeme ich virucídnymi prostriedkami. Kvôli výberu správneho dezinfekčného prostriedku je dôležité, že vírusy ďalej delíme na
    • neobalené – ich nukleová kyselina je iba uzatvorená v schránke nazvanej kapsid,
    • obalené – okrem kapsidu ich chráni ešte vonkajší obal.

TIP: Pre ochranu pred koronavírom SARS-CoV-2 používajte plne virucídne prostriedky alebo prostriedky s ochranou proti obaleným vírusom. Baktericídne prostriedky nie sú proti vírusom účinné. To platí pre upratovacie dezinfekčné prostriedky aj osobné dezinfekčné gély.

Baktérie a vírusy nájdeme na nečakaných miestach

Alarmujúce čísla o množstve baktérií a vírusov okolo nás priniesli ešte pred koronavírusovou epidémiou výskumy mikrobiológa Charlesa Gerba z Arizonskej univerzity citované spoločnosťou Kimberly-Clark, nezávislej organizácie zaoberajúcej sa verejným zdravím NSF International či štúdia nemocnice Sunnybrook v Toronte.

Čo hovoria čísla?

  • Na 75 % vodovodných batérií hrozí vysoké riziko prenosu choroby.
  • 61 % sterov z tlačidiel vo výťahu preukázalo, že na nich žije mikrobiálne zoo – a to šlo o výťahy v starostlivo dezinfikovaných nemocniciach.
  • 48 % klávesníc je vysoko kontaminovaných baktériami.
  • Na 20 % umytých hrnčekov našli výskumníci stopy takzvaných koliformných baktérií, po použití spoločnej utierky číslo vzrástlo na 100 %.
  • 14 % pier a prepisovačiek bolo domovom pre zlatého stafylokoka.

Nezabudnite, že vírusy sú ešte menšie ako baktérie a „cestujú“ aj na prachových časticiach, ktoré vdychujeme.

S patogénmi sa teda stretávame úplne všade: kľučky, pracovné dosky stolov či ponkov, klávesnice, prepisovačky, umývadlá, drezy, hrnčeky, kopírky, podlahy, okná, výťahy, ovládače strojov, náradie… Výpis je v zásade nekonečný.

Ako správne upratovať a dezinfikovať

Pre dôkladné upratovanie vo firme (ale aj doma) dodržujte nasledujúce pravidlá:

  1. Dezinfikujte až potom, čo povrchy hĺbkovo očistíte – dezinfikovať ohmatanú kľučku s celotýždňovým nánosom kožných buniek stráca zmysel, baktérie prežijú v špine a hneď sa rozmnožia. Rovnako mastnota na stole alebo nevyčistené škáry a medzery účinnú dezinfekciu znemožnia.
  2. Na hĺbkové čistenie nepoužívajte silný chemický prostriedok, ale choďte naozaj do hĺbky. Použite strojové čistenie, profesionálne odmasťovacie prostriedky, kefy, pady (tá drsná časť hubky na riad), utierky z mikrovlákna, ktoré špinu zachytia aj z porézneho povrchu a nepustia. Prípadne využite vysokotlakový parný čistič.
  3. Povrch po čistení dôkladne umyte vodou. Pokojne niekoľkokrát – kým stierate akúkoľvek nečistotu, berte to ako znamenie, že musíte plochu zotrieť znovu. Vodu samozrejme niekoľkokrát vymeňte.
  4. Na rôzne oblasti a povrchy používajte odlišné náčinie – nechcete predsa, aby utierka použitá na váš stôl mala čo do činenia s toaletou.
  5. Dôsledne sa riaďte hodnotami riedenia aj časom pôsobenia, ktoré na obale uvádza výrobca. Nízka koncentrácia zníži účinnosť dezinfekcie, pri vysokej koncentrácii účinok nezvýšite, budete len zbytočne plytvať dezinfekciou aj peniazmi. Niektoré dezinfekcie v príliš vysokej koncentrácii poškodzujú povrch. Výrobca občas uvádza aj teplotu vody, s ktorou dezinfekčný prostriedok riedite.
  6. Dezinfekčný roztok pripravujte vždy bezprostredne pred použitím. Postupom času totiž prestáva fungovať, napríklad v dôsledku oxidácie účinných látok.
  7. Nikdy nemiešajte čistiace prostriedky a dezinfekciu dohromady – vzájomne spolu reagujú, takže nakoniec nečistia ani nedezinfikujú, naopak môžu poškodiť povrch alebo vytvoria zdraviu škodlivé zlúčeniny. Čistenie a dezinfekcia sú dva samostatné kroky.
  8. Vždy používajte čisté pomôcky. To isté platí pre nádoby s vodou – pri čistení vždy najprv špinavé náčinie vypláchajte v nádobe s čistou vodou, až potom vkladajte mop či utierku do čistiaceho roztoku.
  9. Dezinfekčné prostriedky striedajte, aby si mikroorganizmy nevytvorili rezistenciu proti konkrétnym účinným látkam (alkoholom, chlórnanom, peroxozlúčeninám).
  10. Vždy používajte ochranné prostriedky.

Podlahy, stoly, parapety a ďalšie povrchy

  1. Aby ste plochy zbavili nečistôt, upracte papieriky, nasucho zmeťte omrvinky, vlasy, chlpy či prach. Použite suchú utierku z mikrovlákna alebo vysávač.
  2. Dôkladne povrch umyte bežným čistiacim prípravkom, napríklad na báze alkoholu. Odstránite tak odtlačky, mastné aj bielkovinové škvrny, zvyšky iných chemických a čistiacich prostriedkov a ostatné prichytené nečistoty.
  3. Teraz prichádza na rad dezinfekčný roztok. Namočte doň utierku či mop, vytlačte prebytočnú tekutinu a povrch zotrite. Najprv po obvode, potom systematicky vnútri dezinfikovanej plochy, aby ste vytvorili dezinfekčný film. Pokiaľ použijete rozprašovač, nastriekajte dezinfekciu čo najrovnomernejšie po celej ploche vrátane okrajov a hrán. Potom rozotrite čistou utierkou opäť najprv po obvode a potom systematicky vnútri.

Pamätajte, že povrchy nemusíte príliš namáčať. Navlhčená utierka na stôl postačí. Buďte ale dôslední, aby ste vytvorili súvislý dezinfekčný film po celej ploche. Povrch potom nechajte uschnúť, prípadne po výrobcom definovanom čase pôsobenia utrite dosucha. V priebehu pôsobenia prípravku na plochu nevstupujte ani nesiahajte.

Steny a veľké zvislé plochy

  1. Pri zvislých plochách odporúčame tlakové rozprašovače s odmasťovacím prípravkom, najlepšie na báze alkoholu. Rozprášený roztok rozotrite stieradlom na okná alebo čistým podlahovým mopom. Pokiaľ sú na ploche prichytené škvrny, použite biely pad na teleskopickej tyči.
  2. Napenenú plochu utrite čistým mopom. Namočte ho do čistej vody a vytlačte. Potom buď počkajte, až plocha uschne, prípadne ju zotrite čistým suchým mopom.
  3. Virucídnu dezinfekciu potom opäť nastriekajte na celú plochu a rozotrite do posledného miesta, aby ste dokonale pokryli celú plochu a vytvorili dezinfekčný film. Použiť môžete aj čistý mop namočený v dezinfekčnom prostriedku.

Textílie

Problematickým miestom sú textílie – záclony, závesy, poťahy stoličiek, kresiel a sedačiek, či koberce. Pokiaľ to textílie dovoľujú, vyperte ich. Zvoľte najvyššiu možnú teplotu prania udanú výrobcom textilu.

Tkaniny zo sedačiek a stoličiek však obvykle nezložíte a nevyperiete. Siahnite preto po profesionálnych čistiacich firmách, ktoré sa o hĺbkovú dezinfekciu postarajú kombináciou parných a chemických prostriedkov.

Na základnú povrchovú dezinfekciu využite prostriedky na báze peroxidu. Odporúčame viacnásobnú aplikáciu.

Zamestnancom pripravte virucídne utierky

To najmenšie, čo môžete ponúknuť svojim zamestnancom, sú dezinfekčné utierky s virucídnym účinkom. Poslúžia im všade tam, kde na povrchy každý deň siaha mnoho ľudí, pomôžu im aj pri dezinfekcii osobných pomôcok a zariadení – počítačovej klávesnice a myši, notebooku, mobilu, stolového telefónu, prepisovačiek, pier a fixiek, nezaškodí preventívne pretrieť písací stôl, stôl v kuchynke či podrúčky pracovných stoličiek. To isté platí pre stoly a ponky v dielňach a pracoviskách vo výrobných halách.

Dezinfekčné utierky vo firme umiestnite všade, kde sa povrchov dotýka viacerých zamestnancov aj klientov, napríklad:

  • k výťahu, v ktorom treba utrieť tlačidlá,
  • do kuchynky, kde je množstvo držadiel a rúčok,
  • k všetkým dverám, ktoré majú kľučku alebo guľu,
  • do každej brašne so zdieľaným náradím,
  • k ovládačom strojov a prístrojov,
  • k nápojovým a potravinovým automatom,
  • k vypínačom,
  • do služobných áut,
  • na schodiská so zábradlím.

Čo s použitými utierkami

Nech už ide o jednorazové pomôcky na generálne, každotýždňové či bežné denné upratovanie alebo o jednorazové utierky rozmiestnené všade po firme, ihneď po použití ich vyhoďte – priamo do odpadkovej nádoby alebo do uzatvárateľných košov na odpadky.

Prehľadajte ponuku dezinfekcie v našom e-shope Manutan. Pokiaľ si nevyberiete, radi vám pripravíme ponuku na mieru. Zavolajte svojmu obchodnému zástupcovi alebo na zákaznícku podporu a spoločne vymyslíme ideálne riešenie.


Písali sme o:

Smetáky a úklidové prostředky

plochy_mop

Ďalšie články, ktoré vám pomôžu