White paper o znižovaní množstva odpadu v podnikoch

V čase spoločenskej zodpovednosti podnikov (SZP) a environmentálnych problémov sa hospodárenie s odpadom a jeho optimalizácia stávajú v podnikoch dôležitou otázkou.

CSR2204014PIC1

Zber a nakladanie s odpadmi v podnikoch si ako environmentálny, ale aj ekonomický problém vyžaduje zavedenie cielených postupov a skutočných organizačných stratégií, aby sa stal prvkom zlepšenia. Tu je niekoľko tipov a informácií, ktoré vám pomôžu pri nakladaní s firemným odpadom.

Ako zlepšiť odpadové hospodárstvo v podnikoch?

Ak čítate tieto riadky, je to pravdepodobne preto, že ste sa už zaoberaliotázkou spracovania odpadov vo vašej spoločnosti a súhlasíte s tým, že je to dobrý prístup. Znalosť európskych predpisov a používanie kvalitných zdrojov, ktoré spĺňajú platné normy, sú dva veľmi dôležité prvé kroky.

Lepšie poznať predpisy, aby ste ich mohli dodržiavať

Podľa smernice Európskeho parlamentu a Rady 2008/98/ES z 19. novembra 2008 je potrebné pochopiť a dodržiavať niekoľko hlavných regulačných zásad zberu a spracovania odpadu a obalov:

Preventívne opatrenie: poznať skutočné alebo hypotetické dopady látky alebo predmetu na životné prostredie alebo ľudské zdravie s cieľom pôsobiť priamo na zdroj znečistenia.

Ekonomická a právna zásada „znečisťovateľ platí“, ktorá bola prijatá Jednotným európskym aktom v roku 1987, spočíva v prevencii a náprave environmentálnych škôd tým, že náklady spojené s bojom proti znečisťovaniu sa pripisujú pôvodnému výrobcovi alebo súčasnému či bývalému držiteľovi odpadu.

Zavedenie zásady predchádzania vzniku odpadu tiež umožňuje informovanie o opatreniach, ktoré treba prijať, aby sa výrobok alebo materiál nestal odpadom.

Príprava odpadu na opätovné použitie: ako po zbere kontrolovať, čistiť a opravovať odpad a obaly na nové použitie.

Recyklácia: odpad a obaly možno spracovať na nové látky, materiály alebo predmety.

Energetické zhodnocovanie po recyklácii: odpad a obaly sa obnovujú ako surovina na výrobu energie.

Likvidácia: odpad a obaly sa likvidujú spaľovaním alebo skládkovaním.

Posilnenie spracovania a monitorovania nebezpečného odpadu.

Používanie kvalitného vybavenia v súlade s normami

Rôzne kontajnery na odpad pravidelne podrobované ťažkým skúškam sa musia vyberať podľa pevnosti, ergonómie a súladu s platnými normami.

  • Vyberte si odpadkový kôš z materiálu vhodného na jeho použitie, aby ste zabezpečili jeho udržateľnosť.
  • Recyklačné kontajnery, s ktorými sa často manipuluje opatrne, by mali byť vyrobené z pevného materiálu a v ideálnom prípade by mali spĺňať normu EN 840 na zber kontajnerov.
  • Tašky by sa mali vyberať podľa veľkosti, materiálu a šnúrok. Na certifikáciu kvality a spoľahlivosti vriec na odpadky sa používa norma EN 13 592.

Ako organizovať odpadové hospodárstvo v podniku?

Európska únia stanovila 10 cieľov v oblasti monitorovania a nakladania s odpadom a recyklácie obalov, ktoré sa majú dosiahnuť do roku 2035.

Kroky odpadového hospodárstva

Na zníženie množstva odpadu, optimalizáciu nákladov a prípravu na rokovania s poskytovateľmi služieb zberu a recyklácie by sa malo prijať niekoľko opatrení:

  • Krok 1: Audit odpadu. To zahŕňa stanovenie kompletnej diagnózy produkcie odpadu a obalov v podniku;
  • Krok 2: Optimalizácia vnútorných tokov. Tento krok spočíva v znížení produkcie odpadu, používaní vhodných zariadení, optimalizácii vnútorných odpadových procesov a zavedení spracovania in situ;
  • Krok 3: Analýza potenciálu zhodnocovania. Tento prístup obehového hospodárstva spočíva v premene odpadu na výrobky;
  • Krok 4: Podpísanie zmlúv s centrami spracovania odpadov s cieľom zlepšiť kontrolu nákladov na zber.

Vytvorenie obehového hospodárstva s cieľom znížiť množstvo odpadu

Prístup obehového hospodárstva zahŕňa zhodnocovanie časti odpadu po recyklácii a jeho transformáciu na výrobky určené na predaj iným podnikom. Všeobecné zásady zavádzania obehového hospodárstva sú tieto:

  • Identifikovať odpadový materiál s cieľom určiť jeho fyzikálno-chemické vlastnosti;
  • Zistiť technickú a ekonomickú uskutočniteľnosť s cieľom odhadnúť potenciál premeny odpadu na výrobky a zmerať ziskovosť;
  • Uvádzanie nových výrobkov na trh.

Vo všeobecnosti platí, že na to, aby bol projekt obehového hospodárstva úspešný, je dôležité postupovať podľa niekoľkých základných princípov, ako napríklad:

  • Zohľadnenie hodnoty budúceho produktu;
  • Plánovanie a integrácia výrobných nákladov do hodnoty nového výrobku;
  • Budovanie siete podľa zistených príležitostí s cieľom vytvoriť podmienky priaznivé pre pozitívne výmeny;
  • Perspektívne plánovanie logistického aspektu;
  • Výber vhodného partnera, ktorý si je vedomý výziev a výhod obehového hospodárstva.

Triedenie odpadu a SZP: aké sú najlepšie postupy, ktoré by ste si mali osvojiť?

EcoVadis je platforma, ktorá hodnotí výkonnosť podnikov v oblasti SZP a prideľuje im hodnotenie, ktoré odráža úroveň ich investícií do udržateľného rozvoja na medzinárodnej úrovni.

Z 21 hodnotiacich kritérií, ktoré EcoVadis posudzuje, sa 9 týka životného prostredia a 2 najmä procesu nakladania s odpadmi.

Aby ste vo svojej spoločnosti čo najlepšie uplatnili politiku SZP v oblasti odpadového hospodárstva, platforma EcoVadis odporúča niekoľko osvedčených postupov, ako je napríklad vytvorenie „dobrovoľných odovzdávacích miest“. Tento zber a triedenie odpadu sa do praxe zavádza relatívne jednoducho, ale vyžaduje si osobitnú pozornosť, aby bola jeho integrácia do podniku udržateľná:

  • Na strategických miestach (dopravné trasy, kávovary, tlačiarne atď.) umiestnite vhodné, pravidelne čistené a odborne umiestnené koše;
  • Zaveďte jasné značky na podporu a uľahčenie zberu, triedenia, a teda aj recyklácie odpadu;
  • Uskutočnite informačnú kampaň pred inštaláciou odovzdávacích miest.

Ak chcete lepšie hospodáriť s odpadom vo firmách, pozrite si našu bielu knihu a naše tipy na zabezpečenie účinnej prevencie a spracovania odpadu.