
1. Bez ergonomického pracovného prostredia sa nepohnete. A vaši zamestnanci po zmene tiež nie
Ergonómia je často skloňované zaklínadlo. Má ale svoj význam: ergonomické pracovné prostredie podporuje zdravie vašich zamestnancov a pomáha im zostať dlhšie fit a bez pracovných úrazov.
Výškovo nastaviteľný baliaci stôl je ideálnou prevenciou porúch pohybového aparátu. Vhodná výška sa pohybuje v rozmedzí od 81 do 107 cm v závislosti od toho, akí vysokí sú zamestnanci.
Zároveň musia mať na stole poruke všetko potrebné vybavenie – ideálne v rozpätí uhla zhruba 60 stupňov. Pokiaľ v tomto priestore majú zamestnanci všetky potreby na balenie, nemusia sa napríklad otáčať dozadu alebo za deň tisíckrát otočiť krk ostro doprava.
Tip: pokiaľ má zamestnanec pri baliacom pulte tiež obrazovku, natočte ju do uhla 40 stupňov od horizontu pracovníka. Vďaka tomu sa bude pozerať mierne dole a neodíde večer s natiahnutou krčnou chrbticou.

2. Vyberte stôl, ku ktorému môžete pripojiť doplnky
Poznáte to: v novembri a decembri sa u vás dvere s balíkmi nezatvoria, naopak v lete cez prázdniny je voľnejšie. Zatiaľ čo v zime potrebujete väčšie stoly na balenie s priestorom pre viac ľudí, v lete môžete niektoré stoly upratať a priestor využiť napríklad na testovanie produktov.
Také šachovanie v sklade zvládnete vďaka variabilným stolom s prídavnými doplnkami – napríklad rozšírenie stola, prídavné zásuvky či extra police navyše. Vďaka tomu máte baliaci stôl na desiatky rokov a nemusíte sa báť, že vám budúcu sezónu prestane stačiť.

3. Optimalizujte pracovný stôl tak, aby mala každá vec svoje miesto
Spomínate si na Zdenka Svěráka, ktorý vo filme Ako básnici prichádzajú o ilúzie učil mladých medikov správne nastaviť sektory na pracovnom stole? Vo filme išlo o preháňanie na pobavenie, ale na vašom baliacom stole základné pravidlá vládnuť musia. Poriadok na stole totiž znamená poriadok v hlave – a znižuje chybovosť.
Dôležité je:
- Na stole sú len veci, ktoré pracovník používa.
- Každá vec má svoje pevné miesto. Rezačky, lepidlá, papiere – zamestnanec vždy vie, kam pre veci siahnuť a kam ich potom vrátiť.
- Na stole sa nehromadia odpadky alebo kúsky lepenky.
- Pokiaľ zamestnanec niečo potrebuje len raz za čas či jednorazovo, nenecháva to ležať na stole.
TIP: japonskí experti vyvinuli metódu na usporiadanie pracovného prostredia nazvanú 5S. Prečítajte si, na čom je založená a ako funguje.
Každá vec má svoje miesto. A je úplne jedno, že kolegyni Alene
vyhovuje mať rezáky vľavo a lepiacu pásku vpravo a Karel to má naopak.
4. Obstarajte si k baliacemu stolu vhodné vybavenie
Poriadna pracovná stolička, otočný držiak na monitor, dobré osvetlenie – to všetko zvýši efektívnosť práce, podporuje ergonómiu a spríjemňuje vašim zamestnancom prácu. Opýtajte sa ich, čo potrebujú, a upravte podľa toho pracovné miesta.