Ako zariadiť firemnú jedáleň či kuchynku, v ktorej sa budú kolegovia radi stretávať

Firemná kuchynka či jedáleň nepatria ku kľúčovým miestam vo firme – klientov usádzate v zasadačke a na webe sa chválite kanceláriami. Napriek tomu majú zásadný vplyv na to, ako sa u vás ľudia cítia. A keď si pri ich zariaďovaní dáte záležať, môžu k vám prilákať aj nových zamestnancov. Prezradíme vám, ako na to.

Manutan_jidelny

Jedálne, kuchynky či kuchynské kútiky majú rôznu podobu – podľa typu firmy aj spôsobu práce:

  • veľké priemyselné firmy majú typicky veľké kantíny s výdajňou obedov určené pro stovky zamestnancov,
  • jedálne v korporátoch, kde sa pracuje prevažne za počítačom, mávajú premyslenejší dizajn a často slúžia aj ako relaxačná zóna,
  • malé firmy si vystačia s kuchynkou, kde si zamestnanci ohrejú svoj obed.

„Výzor kuchynky vždy závisí aj od toho, koľko je firma ochotná do zamestnancov investovať. A takisto na jej polohe a možnostiach – ak sídli v priemyselnej zóne, kde nie je žiadna reštaurácia, pravdepodobnejšie založí vlastnú jedáleň s výdajňou. Firmy si navyše čoraz viac uvedomujú, že aj pekná jedáleň k nim môže prilákať nových pracovníkov a neváhajú tak do nej viac investovať,“ delí sa o svoju skúsenosť Michaela Nováková, architektka zo Studia Acht.

Manutan_kuchynka
V Manutanu vyrábame aj 3D vizualizácie. Napríklad pre malú kuchyňu.

1. Vo veľkých jedálňach myslite na systém a jednoduchú údržbu

Ak sa chystáte zariaďovať veľkú kantínu, najprv sa rozhodnite, či ju budete prevádzkovať sami alebo s pomocou externého dodávateľa – to je najrozšírenejší variant, ktorý väčšinou vychádza najlacnejšie. 

Nech už sa rozhodnete akokoľvek, pri zariaďovaní veľkej jedálne pre zamestnancov myslite na:

  1. Príjemné prostredie – aby jedáleň bola miestom, kde si pracovníci oddýchnu a bude im tam dobre. Priestor zútulnia aj malé detaily, ako napríklad firemné farby, obrazy alebo izbové rastliny.
  2. Umývateľné materiály – hlavne ak patríte medzi priemyselné firmy, kde sa zamestnanci pri práci ľahko zašpinia. Použite materiály, ktoré sa jednoducho udržiavajú – na zem voľte dlažbu alebo vinyl, kúpte plastové stoly a stoličky.
  3. Dostatok kapacity – šetrite miestom, aby sa do kantíny vošlo veľké množstvo ľudí.  Vyberajte veľké stoly aspoň pre 6 ľudí.
  4. Zónu pohybu – dobre si premyslite, akým smerom sa budú pracovníci v kantíne pohybovať od výdaja jedla cez sedenie až po odnášanie špinavého riadu. Smer pohybu označte. Inšpirujte sa napríklad v jedálňach známeho obchodného domu IKEA, kde presne viete, akým smerom sa v jedálni pohybovať a nikomu neskočíte do cesty.
  5. Doplnkové vybavenie – nemal by chýbať pult s pitím a pohármi, servítky, príbory, varnice s čajom alebo odpadkové koše
  6. Súčasťou jedálne musia byť vždy toalety.

„Pri kancelárskych profesiách firmy častejšie investujú do útulných jedální, ktoré svojím dizajnom pripomínajú skôr reštauráciu. Na rozdiel od veľkých priemyselných jedální sa tu kladie väčší dôraz na súkromie a rozmanitosť sedenia – s kolegami sa môžete posadiť napríklad do samostatnej kóje alebo k menšiemu stolíku. Hneď po obede nebežíte naspäť do práce, ale posedíte si ešte pri káve alebo časopise,“ opisuje Michaela Nováková.

2. Firemnú kuchynku premeňte na oddychovú oázu

Keď pracujete v menšej firme, postačí vám kuchynský kútik a zázemie na posedenie pre zamestnancov, ktorí si tu zjedia jedlo z domu alebo z donášky.

„Urobte si interný prieskum, koľko ľudí vo firme si bude jedlo ohrievať a koľko bude chodiť jesť von. Ak si u vás napríklad 30 ľudí ohrieva jedlo, kúpte aspoň dve mikrovlnky. Pri miestach na sedenie môžete byť úspornejší – je malá pravdepodobnosť, že sa všetkých 30 ľudí pôjde naobedovať naraz,“ radí Michaela Nováková.

Medzi základné vybavenie firemnej kuchynky patrí:

Nezabudnite na dobré odvetrávanie – napríklad taká ryba ohrievaná v mikrovlnke dokáže kancelárie riadne prevoňať. A ak majú vaši zamestnanci radi kávu, nemal by chýbať ani kávovar alebo French Press.

„Vo firme máme oddelené skrinky na riad, ktorý používame každý deň, a riad na špeciálne príležitosti – spoločný brunch, štrnganie šampanským či napríklad pohostenie pre návštevy. Zamestnanci tak vedia, kam siahnuť, a riad, ktorý nepoužívame tak často, sa im nepletie pod ruky,“ prezentuje svoju skúsenosť Petra Brablecová, spolumajiteľka marketingovej agentúry. 

Kuchynka nemusí (ani by nemala) slúžiť len na rýchle zbaštenie obeda a útek naspäť k pracovným povinnostiam. Ide o prirodzené miesto stretnutí, oddychu či neformálnych sedení – dobre vybavená kuchynka tak často zastúpi aj zasadačku.

Zamyslite sa, ako relaxačnú funkciu kuchynky podporíte u vás vo firme – pridajte k stoličkám ďalšie možnosti sedenia, ako sú kreslá, taburetky, pohovka alebo sedacie vaky. A v prípade, že máte dosť miesta, pridajte napríklad stolný futbal alebo šípky.

Pozrite si ďalšie tipy, ako môže relaxačná zóna vyzerať >>

So zariadením kuchynky pomôžeme

Či už rekonštruujete jedáleň, alebo zariaďujete kuchynský kútik pre zamestnancov, sme tu pre vás. Navrhneme optimálne riešenie priestoru, zariadime riešenie na mieru, odpovieme na všetky otázky. Stačí sa ozvať.


Ďalšie články, ktoré vám pomôžu